24.10.09

Skal - skal ikke

Det er få ting jeg er mer lei av å høre om i mediene enn svineinfluensaen. Det måtte i så fall være den mye omtalte Kongo-saken... Fra første øyeblikk vi hørte om influensautbruddet i Mexico, har jeg hoderystende fulgt med på det jeg vil kalle helsemyndighetenes heseblesende opphausing av saken. Den minner veldig om de første reaksjonene vi fikk da HIV og AIDS for første gang kom i søkelyset. Jeg husker jeg i den forbindelse så på en paneldebatt der jeg er temmelig sikker på at en av legene (en kvinnelig sådan) bedyret at hun ikke på vilkår ville behandle en pasient som hadde fått påvist HIV-positiv diagnose. Det var den gang. I dag vet vi bedre. Eller?

Jeg har fram til nå vært overbevist om at jeg vil takke nei til å ta den nye influensavaksinen. Men jeg må innrømme at jeg blir påvirket av den pågående skremselspropagandaen. Helsemyndighetenes reaksjon under en radiodebatt der de indignert utbryter at folk er moralsk forpliktet til å ta vaksinen for å hindre at våre medmennesker skal bli smittet, dagens anbefaling om at ALLE i landet bør la seg vaksinere samt utvidelsen av sykedager med egenmelding fra 3 til 8 dager. Og dette må jo bety noe?

Men så begynte jeg å tenke litt. På influensa. Generelt. Og det at det dør mennesker hvert år som følge av influensa. Vet du hvor mange det er? Som hvert år dør av influensa i Norge? De jeg har spurt hittil, har alle tippet rundt 100. Men i følge Folkehelseinstituttet dør over 1000 mennesker hvert år som følge av influensa. I Norge! På verdensbasis regner man med at et så svimlende tall som opp mot en halv million mennesker dør av influensa eller som en følge av den hvert år. Og dette er altså såkalt vanlig influensa.

Så skal man da ta den mye omdiskuterte vaksinen? Jeg havner foreløpig på et klart og tydelig TJA. Jeg har muligens (jeg er ikke helt sikker) hatt influensa én gang i livet. Jeg er stort sett sunn og frisk og har jo til og med begynt å ta tran! Og kanskje var den forkjølelsen jeg hadde for et par uker siden en ørliten og lett svineinfluensa?

Nå er ikke jeg blant de første som kommer til å få tilbud om å ta vaksinen. Så foreløpig kan jeg sitte på gjerdet med dinglende bein. Og kanskje håpe på at så mange rundt meg kommer til å la seg vaksinere, at viruset forsvinner helt av seg selv. Hvis det da ikke skulle finne på å bli resistent og begynne å mutere...


3 kommentarer:

  1. Jeg syns det er ganske skummelt med eventuelle bivirkninger som enda ikke er kjent. Pluss at jeg alltid blir syk av sånne forebyggende vaksiner, så jeg tror ikke jeg skal ta den. Det er skummelt at det er så mange som dør, selvsagt, men det er mange som dør hvert år av å f.eks få kokosnøtter i hodet også. Verden er generelt farlig.

    SvarSlett
  2. Med tanke på at det er over 1000 som dør av vanlig influensa her i landet hvert år, er jo egentlig ikke de 10 som har dødd til nå det helt store antallet. Det blir litt voldsomt hvis avisene skal bruke krigsoverskrifter på hvert av de kommende 990 tilfeller. Man får være flink med hygiene samt rygge unna folk som nyser mens man ser an situasjonen...

    SvarSlett
  3. Hei, slik jeg har forstått det får vi vaksinen gjennom jobben når som helst:)Og når jeg så ei på tv som var smittet og sa det var helt forferdelig å være så syk i flere dager kjente jeg at jeg jammen skal ta den vaksina! Og vi er jo uansett i risikogruppen og sånt hjemme hos oss. Vi vil ikke bli syke! og krysser fingrene for at feberen storesøster fikk i dag bare er det - feber og forkjølelse,altså.

    SvarSlett