29.7.12

Gotland-Stockholm-hjem

Nå er det godt og vel en uke siden vi kom hjem fra Gotland og da var det snakk om å få hverdagen rett i trynet. Syk mor med påfølgende sykehusinnleggelse, operasjon og lenge en uviss diagnose, syk hund med mageromling herfra til månen og til sist en alvorlig trafikkulykke i litt mer perifer familie. Den siste ferieuka ble med andre ord ikke helt som planlagt. I morgen er det tilbake til arbeid, i mitt tilfelle riktignok bare for ei kort uke, jeg er så heldig å ha ei ferieuke igjen. Og den håper jeg kan nytes som ei ferieuke bør.

Men altså, Gotland. Mens jeg ennå husker at jeg har hatt en fin ferie: For et fantastisk sted! Og for de som ikke har vært der, det anbefales det på det varmeste. Selve øya kan minne litt om Danmark med sin flathet og forblåste trær. Og blåser gjør det. Men den knappe uka vi var der, hadde vi stort sett fint vær hele tiden. Bortsett fra sånn ca. en halv dag med regn. Øya er ikke stor og man kan kjøre fra nord til sør på noen timer. Landskapet er perfekt for sykkelturer, selv om vi aldri kom så langt som til å leie oss sykler. 

Hotell

Vi bodde på TOTT Hotel i utkanten av Visby, med gangavstand til ringmuren rundt gamlebyen. Hotellet består av en hovedbygning i tillegg til en mengde bungalows. Stedet kan anbefales, men jeg har ingen forståelse med interiørarkitekters hang til baderomsdører av glass. Riktignok frosta glass, men når det i tillegg sitter på ei utett skyvedør... NOEN foretrekker et snev av privatliv på det lille rommet. Og når det gjelder nettilgang, så er den trådløs på selve hotellet, men kablet i småhusene. Og når vi er tre som vil på nett samtidig, er det litt upraktisk. Men sånn helt øverst i venstre hjørne på på senga mi, eller hvis vi hang ut på terrassen, hendte det at vi kunne fange opp litt av det trådløse nettverket.

Bungalow med egen inngang (vi bodde i andre etasje), master bedroom med bad med glassdør, liten kjøkkenkrok, to(!) tv-er og stor terrasse med havutsikt.

Det var både basseng og bassengbar ved hotellet. Og noen få meter lenger ned var det en steinete sandstrand. Det var stadig noen i bassenget, men vi så aldri noen som badet i sjøen her. Det kan helt klart ha noe at det ikke var stormvarmt mens vi var der og at det til tider var relativt høye bølger.

Også på overskyete dager ble bassenget brukt, men solstolene fikk stort sett stå i fred. Badestranden var relativt øde. Dette var på regnværsdagen...

Visby

Visby er den eneste byen på Gotland og gamlebyen er omkranset av en godt bevart ringmur på ca. 3,5 km. Byen er en gammel hansaby som utseendemessig kan måle seg med gamlebyer i langt sydligere strøk.

Hovedinngangen til gamlebyen.

Deler av ringmuren. Man bruker et par timer på å gå rundt. Iallefall hvis man skal stoppe opp og kikke litt...

Fin bebyggelse, flotte dører og mange ruiner. Litt usikker på antallet, men jeg tror det er opptil elleve kirkeruiner i og ved Visby. Og vi snakker om en by med omkrets på 3,5 km.

Det finnes sågar en liten og fin botanisk hage innenfor ringmuren. Ikke visste jeg at Carl von Linné så ut som en indianer.

I Visby og over alt ellers på Gotland er det stort fokus på sau. I alle varianter. Jeg tenkte at da var kanskje saueskinn rimelig. Det var det ikke. Det er billigere å kjøpe det på Ikea, for å si det sånn.

Fårö

Fårö ligger helt i nordenden av Gotland, en drøy times kjøring fra Visby. Fårö er vel i hovedsak kjent for to ting: Ingmar Bergman og rauker. Fårö var helt fram til 1990-tallet forbudt område for utlendinger, men Sveriges inntreden i EU opphevet forbudet.

En typisk rauk.

Mannen bestiger de høye tinder.

Og ikke minst kan man skue utover havet.

Vi ville også besøke hellige Olavs kirkeruin.

Og dette var muligens kirkeruinen...

Litt mer sært er det med en skoutstilling i skogkanten, men ingenting skal være uprøvd.

Det kryr ikke av spisesteder på Fårö og det stedet som mest så ut som et spisested, var stengt på grunn av strømbrudd. Men vi fant da en kro og maten var helt OK.

For å komme til Fårö må man ta ferge. Den tar bare noen få minutter, men det kan være lange køer for å få tatt den. Vi passerte heldigvis både halvannen times-, times- og halvtimesmerket på veien tilbake.

Badestrand

Gotland har flust med badesteder. Vi besøkte Tofta strand som skal være blant de beste. Som nevnt så blåser det en del på Gotland og det blåste ikke noe mindre her. Men mens 14-åringen strippet ned til bikinien og badet i havet, satt Mannen med gammelmanns trekkskrekk med ytterjakka på.

Fint vær, fin strand og noe vind. Noen liker å skille seg mer ut enn andre...

Stockholm

Stockholm skulle vel ikke trenge noen nærmere beskrivelse og vi avsluttet reisen med to overnattinger her. Jeg har selv vært her flere ganger før, men aldri har jeg vel bodd så sentralt. Like ved handlegata som fører rett til Gamla stan. Noens kort ble nærmest brent...

Favorittapotek ever!

Og Gamla stan er jo stas.

5 kommentarer:

 1. Tusen takk for turen til Gotland og Stockholm! Nå har jeg enda mere lyst til og dra!
  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det anbefales på det varmeste! :o)

   Slett
 2. Veldig fint ferieinnlegg. Du fikk meg nysgjerrig igjen :-)

  Liker egentlig at du reiser og forteller, så kan jeg følge i dine fotspor hvor du har gitt minst terningkast 5 :))

  Trist at dere fikk sykdom i familien da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg reiser gjerne og forteller mer jeg, veit du! Sånn at du kan oppsøke fantastiske steder! ;o)

   Den syke er på bedringens vei!

   Slett