- Selv om 2010 i det store og hele var et greit år, har det i ettertid vist seg å ha vært noe labert på opptil flere områder. Bøker for eksempel. Jeg er klar over at mange leser færre bøker enn meg pr. år. Ja, jeg kjenner sågar folk som har lest færre bøker på 10 år enn det jeg gjorde i fjor. Men allikevel, 17 bøker er for meg et alt for dårlig tall. Og da spesielt siden tallet er stadig synkende fra 31 bøker i 2008 til 25 i 2009 før jeg altså i fjor presterte å lese kun 17 bøker! Hvis jeg da enda til kunne ha skrytt av at det var noen store og tunge verk. Men neida...
- Jeg har for lengst innsett at ønsket om å lese én bok i uka er ren utopi, men litt flere bøker enn dette må jeg da klare å få til. Ikke minst med tanke jobben jeg har der jeg faktisk til tider skal formidle bøker. Selv om man, når sant skal sies, etterhvert evner å formidle bøker man bare så vidt har hørt om.
- Nå er jeg ikke dummere enn at jeg skjønner et par av grunnene til den nedsatte lesehastigheten. Den ene årsaken ligger på fanget mitt nå i skrivende stund og heter alt ettersom mac eller pc. Den andre grunnen er et brutt løfte til meg selv, nemlig det å kun lese én bok om gangen. I fjor falt jeg for fristelsen gang på gang og begynte på den ene boka etter den andre. Så hvis jeg skulle regne sammen påbegynte bøker, ville antallet bli et helt annet. Men nå skal jeg gå tilbake til det gamle prinsippet med å lese bøkene i rekkefølge og ikke parallelt, til nød holde på med én bok for øyet og én for øret.
- Men altså, her er fjorårets 17 bøker. Og med få unntak, vil jeg påstå at det ikke var noen store höjdare blant dem:
- Det tapte symbol av Dan Brown: Man kan si mye om Dan Brown. Men velutviklet fantasi har iallefall mannen. I tillegg tror jeg han må han være rå på research. Iallefall hvis noe i bøkene hans har bunn i virkeligheten.
- På vegne av venner av Kristopher Schau: Nært og deltagende uten å bli sentimentalt. Fin bok som anbefales.
- Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry: En av mine favoritter. Kan leses om og om igjen og gjøres akkurat det. Denne utgaven var en sprett-opp-bok.
- Skeleton Creek av Patrick Carman: Interaktiv ungdomsbok der man må gå inn på nettet for å se på videoer for å være med på å løse gåtene i boka (bøkene). Svarte ikke helt til forventningene.
- Vidunderbarn av Roy Jacobsen: Mange falt helt for denne boka. Jeg var muligens unntaket. Men for all del, helt grei.
- Varsleren av Karin Fossum: Fru Fossum har en unik måte å beskrive grusomheter på. Og det man hele tiden sitter og håper ikke skal skje, skjer garantert!
- Panserhjertet, Flaggermusmannen og Kakerlakkene av Jo Nesbø: Jeg begynte i litt feil ende med Harry Hole da jeg leste Snømannen for et par år siden og Panserhjertet i begynnelsen av dette året. For deretter å følge på med å lese bok en og bok to i serien. Og for meg blir godeste Hole alt for mye av en overmann som tar noen utrolig dustete valg til tider. I tillegg har Nesbø en tendens til å ta livet av personer det slett ikke er uventet at skal dø, men allikevel. Det føles både typisk og unødvendig.
- Battle Royale av Koushun Takami: Boka jeg mener Dødslekene av Suzanne Collins nærmest er et plagiat av. En skoleklasse plasseres på en øy. Våpen av forskjellig art utdeles. Vinneren er den som overlever. Boka er god og fryktelig brutal. Og hadde det ikke vært for at det er relativt umulig å snu hodet vekk når man leser, hadde jeg gjort det flere ganger.
- Bare ikke deg av Katarina von Bredow: Ungdomsbok av Sveriges ungdomsforfatterdronning (eller noe sånt). Skriver bra, men jeg er litt usikker på denne boka. Litt utroskap, litt narkotika, litt... ja, nettopp, litt.
- Isprinsessen av Camilla Läckberg: Nytt bekjentskap for meg i krimverdenen. Blanding av hverdag og spenning. Leser gjerne flere.
- Den glemte byen og Menneskedyret av Brian Keaney: Om en verden der drømmer er forbudt! Bortsett fra på et par punkter, en helt ålreit fantasy for ungdomstrinnet.
- Honningbeviset av Salva Al Neimi: Såkalt erotikk fra "det fjerne østen". Det er mer under burkaen enn vi aner. Eller ikke? Skjemmes av en del trykkleifer.
- Nattønsket av Anne B. Ragde: Er litt usikker på hva Anne B. vil med denne og jeg er tydeligvis ikke enig med anmeldere fra blant annet VG. For platt til å sjokkere, for rått til å være erotisk for så å ende som et romantisk kjærlighetsdrama.
- 13 gode grunner av Jay Asher: Kritikerrost og prisvinnende ungdomsdrama. Jeg sitter igjen med en irritasjon over hovedpersonen som for meg av tildels uforståelige grunner ikke bare velger å ta sitt eget liv, men samtidig velger å fordele skylden for det utover en rekke andre mennesker.
- Og for å legge litt press på meg selv, legger jeg ut en leseliste over påbegynte bøker som etter gammelt vedtak forventes fullført i rekkefølge i løpet av 2011:
- Fugl Føniks (akkurat fullført)
- Spis, elsk, lev (skal jeg nå aldri klare å bli ferdig med den boka?)
- Kirkegårdsboken (ny og upåbegynt, men jeg bare måtte ta den med meg)
- Hestenes klan
- The Book of Tomorrow
- Cathys bok
- Den siste magiker
- Forføreren
- sånn til å begynne med...
Jeg synes 17 bøker er bra, jeg. Men skjønner du har høyere mål. Det var da forderdelig mange påbegynte bøker da...Og jeg legger merke til at du begynte midt i Camilla Läckberg også, he he.
SvarSlettGod lesing.
Å neida, Isprinsessen er Läckbergs første. Det er bare det at i Norge ble den oversatt som nummer fem! ;o)
SvarSlettOi, sier bare jeg. Jeg har falt helt av lasset, hva lesing gjelder.......
SvarSlettSøren. Og egentlig liker jeg å lese. Tror jeg må blogge mindre/lese mer!!!
17 bøker er bedre enn ingen...Tydelig at blogging tar mye lesetid, ja! Forrige uke hadde jeg bloggpause og fikk lest 3 bøker!
SvarSlettImponerende leseliste.
SvarSlettTakk for mange tips.
I skrivende stund leser jeg Cash av Jens Lapidus. Hvis du ikke har lest den, kan jeg anbefale den på din to-read-list for 2011 ;)