25.1.15

Statistikk - og vaksine

Så gikk man ned for - om ikke full telling - så iallfall for halvfull telling! Jeg glemmer alltid hvordan en forkjølelse kan forløpe. For mens en influensa (som undertegnede muligens bare har hatt én gang) slår en i bakken straks, så kan en forkjølelse bruke noen dager på å bygge seg opp. Derfor holdt jeg det gående både mandag og tirsdag, før jeg ble nødt til å kaste inn håndkleet på onsdag. Og gikk dermed glipp av en samling jeg hadde sett fram til. Derimot rakk jeg å få med meg et jobbseminar jeg kanskje ikke hadde sett mye fram til - og det sier kanskje sitt når en statistiker er det festligste innslaget! All ære til Kathrine Frey Frøslie som klarte å gjøre tørre fakta underholdene!

Nå dreide verken seminaret generelt - eller foredraget til Frøslie spesielt - seg om vaksine. Men jeg derimot er opptatt av vaksine. Og ser på det som en selvfølge som noe man skal gi barna sine! (Så lenge det ikke dreier seg om svineinfluensavaksinen. DEN var jeg i mot den - og det hadde jeg muligens litt rett i...) Jeg har rett og slett ingen forståelse for foreldre som uten medisinske årsaker trekker barna ut vaksinasjonsprogrammet i og med at det redder liv! Både for dem som har tatt vaksinen OG for dem som av forskjellige grunner ikke KAN ta vaksinen. Og her er statistik god å ha!


Nå trenger statistiske skjemaer ofte litt mer inngående forklaringer, men allikevel synes jeg mange tall er klare her. 1 av 100 barn med meslinger får feberkrampe, 1 av 1000 barn får det av MMR-vaksine, 3000 av 1 million barn med meslinger får blødningssykdom, mens bare 26 av 1 million barn får det av MMR-vaksine. Og kanskje viktigst: 1 av 100 000 barn får akutt, dødelig hjernehinnebetennelse av meslinger, INGEN får det av MMR-vaksine. Hvordan TØR noen å la være å vaksinere barna sine?

4 kommentarer:

 1. Jeg synes det er trist..at noen tør. For de velger for så uendelig mange flere enn dem selv. Jeg er ganske forsiktig med medisiner..men ja til vaksiner. ( jeg har riktignok ikke tatt influensa-vaksine på flere år..)
  Håper du er frisk igjen! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Influensavaksine ser jeg på som noe litt annet...

   Så godt som frisk nå! ^^

   Slett
 2. Jeg er skeptisk til vaksiner som kommer for raskt ut på markedet, ala svineinluensavaksinen. Altfor mange har fått varige men og plager etter den.

  Utenom nevnte vaksine, har både undertegnede og barna fulgt vaksineprogrammet til helsevesenet. Man gjør som ekspertene vil, nesten ihvertfall...

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg når det gjelder hurtigvaksinene. Og det var ikke minst hysteriet rundt svineinfluensavaksinen som fikk meg til å sette meg på bakbeina. Men det utprøvde og beviselig fungerende, det som er testet gjennom mange år, DET tror jeg på! :-)

   Slett