1.1.12

Tjälknöl, godteskåltømming - og nyttårsforsetter

Først og fremst - 

Riktig godt nytt år, folkens! 

Håper alle hadde en hyggelig feiring fri for øyeskader og andre uhumskheter.

Rakettbilde tatt med kompaktkamera - øyeblikksflaks, kalles det.

Nyttårsaften ble ei rolig feiring i det heidiske, med datter, svigersønn og svoger på besøk. Begrensede mengder alkohol ble inntatt, selv om dagens hodepine skulle tilsi adskillig større mengder. Til mitt forsvar kan jeg legge til at hodepinen begynte før gårsdagens feiring, og kun det at det var nettopp dagen det var,  hindret undertegnede i å krype til køys i ti-tiden.

Og fra en feiring til den andre, 1. nyttårsdag pleier vi alltid å invitere til middag. Og i dag serverte jeg den velkjente retten tjälknöl. Hva? Ikke hørt om det før, sier du? Det er rett og slett langtidsstekt steik av okse (eller feks. elg) som etter stekeprosessen legges noen timer i lake. Veldig godt og kan virkelig anbefales hvis man har god tid. Jeg slang steika inn i ovnen klokka 02.00 natt til fredag og regnet med at den skulle være ferdig i god tid lørdag formiddag. Da klokka begynte å nærme seg seks på nyttårsaften og steika ennå ikke hadde nådd riktig kjernetemperatur begynte jeg å bli ørlite bekymret. 16 timer i ovnen burde strengt tatt holde. Og den ble ferdig og den ble god, men som sagt, god tid må beregnes!

Tjälknöl med fløtegratinerte poteter, grønnsaker og baslamicosaus.

Resten av 1. nyttårsdag har forøvrig gått med til iherdige forsøk på å tømme godteskåler og kakebokser. Det er viktig at det er TOMT før hverdagen begynner igjen. Men hard jobbing til tross, det er ALTFOR mye godis igjen. Og da får man heller sette inn det som visstnok kalles selvkontroll. Jaja, vi får se...

Og så over til det aller viktigste: Nyttårsforsetter! I fjor hadde jeg ett helt nyttårsforsett. Det gikk ut på at jeg skulle bli uendelig mye bedre til å planlegge. Og jeg kan vel meddele at jeg har strøket med glans! Nei, jeg har ikke blitt det snev bedre til planlegging. Derfor gir jeg meg selv ett år til med akkurat dét forsettet. Og kan nevne at jeg allerede har tenkt ut NÅR jeg vil he ferie og omtrent HVOR vi har lyst til å reise i år. Så da er jeg iallefall i gang!

Nytt år, ny bok, men foreløpig ikke ett ord skrevet. Men det kommer! For 2012 skal bli planleggingens år!

Og forresten, én annen ting ble innført i heimen i fjor. Det var riktignok ikke et nyttårsforsett, men det kunne like gjerne ha vært det. Nemlig gjeninnføring av lørdagsgodis. Ikke konsekvent og ikke uten unntak, men som en god regel og se, det har faktisk gitt positive utslag! Så det er noe som skal videreføres i 2012!

3 kommentarer:

  1. Praktisk med blanke ark i en planleggingsbok, alltid masse muligheter da ;) Steika høres spennende ut, hva slags lake hiver du den i?

    SvarSlett
  2. Bøllemamma: Laken består av salt, sukker, pepper, hvitløk og krydderurter som kokes opp i vann og avkjøles. Hvis du følger lenken, får du hele oppskriften. :o)

    HH: Godt nytt år til deg også! :o)

    SvarSlett